Jeżeli szukasz doskonałego steka, to świetnie trafiłeś. Soczyste, sezonowane czyli dojrzewające steki, to nasza specjalność. Kroimy je na grubość minimum 3 cm. Co to jest stek? Stek wołowy, inaczej befsztyk, to kawałek mięsa krojonego wzdłuż włókien mięśniowych. Jak zrobić steka? Dobrego steka z antrykotu, rostbefu czy z polędwicy przyrządza się w minimalistyczny sposób, krótko smażąc i doprawiając tylko solą i pieprzem. Dlatego w przypadku wołowiny stekowej to smak mięsa jest najważniejszy.
W Steaks&More kupicie wyłącznie najwyższej jakości rasową wołowinę, z ras takich jak Angus, Hereford i Charoleise. Nasze steki sezonujemy, głównie na sucho przez minimum 30 dni. Wyjątkiem jest Filet Mignon, który ze względu na strukturę mięsa tej części wołu, czyli polędwicy, sezonowany jest tylko na mokro (próżniowo). Nasze steki tniemy z sezonowanego antrykotu, rostbefu i polędwicy. Antrykot wyróżnia się wysoką marmurkowatością, czyli dużą ilością tłuszczu między włóknami mięśniowymi. To właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu wołowiny. Rostbef posiada zwarte i soczyste mięso. Zarówno antrykot, jak i rostbef charakteryzują się miękkością oraz głębokim smakiem. Najbardziej delikatna i miękka jest polędwica, która praktycznie w ogóle nie zawiera w sobie tłuszczu.
Co najważniejsze, najlepszej jakości sezonowanego na sucho steka uda się przygotować nawet początkującym stek masterom! Steki można przyrządzać na różne sposoby: na patelni, grillu czy w piekarniku. Jak zrobić stek, żeby nie był twardy i gumowy? Zobacz na naszym video TU i poznaj najprostszy sposób na zrobienie steka w swoim domu.