Fiorentina (bistecca alla fiorentina)

Stek Fiorentina, zwany również bistecca alla fiorentina, to konkretny kawał soczystej polędwicy i rostbefu, połączonych kością w kształcie litery „T”. Jest to zatem stek T-Bone, ale wyjątkowo duży – waży 1 kg i jest gruby na około 4 cm. Mięso jest sezonowane na sucho przez 30 dni.

Stek Fiorentina pochodzi z Włoch, a dokładnie z Florencji. Jest tam podawany w niemal każdej restauracji. Co, poza wielkością befsztyka i jego obowiązkowym wysezonowaniem, charakteryzuje danie bistecca alla fiorentina? Stek po florencku podajemy słabo wysmażony, krwisty (rare). Przyprawiamy wyłącznie solą, ewentualnie też pieprzem.

Chcesz opanować sztukę przyrządzania tego dania? Weź udział w naszych warsztatach kulinarnych Stek, pasta i wino. 

Wołowina ras mięsnych, sezonowana na sucho przez minimum 30 dni. Dzięki autorskiej metodzie sezonowania, długo dojrzewająca wołowina od Steaks&More osiąga wyjątkowy smak oraz niezwykłą kruchość.

Steki ręcznie tniemy i porcjujemy, a następnie pakujemy próżniowo. Stek przygotowany w ten sposób, w dniu gdy dotrze do Ciebie, będzie dokładnie tak samo świeży i smaczny, jak w dniu jego cięcia.

Termin przydatności do spożycia: 1 tydzień

145 

Cena za całość: 145 zł

Dostępny

Ważne informacje

Przesyłki pakujemy w specjalistyczne termo-boxy z wkładami chłodzącymi, co gwarantuje bezpieczne warunki przechowywania do 48h podczas procesu dostawy – gdy wysyłamy kurierem DPD Classic lub w kartony – gdy wysyłamy kurierem DPD Food w warunkach kontrolowanych (chłodnia).

Zamówienia realizujemy w ciągu 24 godzin, maksymalnie do 3 dni roboczych. Realizacja dostawy max. do 48 godzin od zrealizowanego zamówienia.

Wszelkie uwagi do zamówienia, włącznie z preferowaną datą dostawy, można zamieścić w rubryce na informacje dodatkowe widocznej podczas procesu składania zamówienia.