Warsztat kulinarny „STEK, PASTA I WINO” 20.04.2024

Jeżeli jeszcze nie przyrządzałeś samodzielnie steka, albo po prostu czujesz, że wołowina jest dla Ciebie nie do końca zgłębionym tematem – to są to warsztaty dla Ciebie!

Jeżeli lubisz poznawać oryginalne przepisy i ich historię, chcesz zaskoczyć w kuchni ciekawym daniem – to lepszych warsztatów nie znajdziesz!

Jeżeli doceniasz wysoką jakość składników i wyselekcjonowane wino – będziesz w pełni usatysfakcjonowany naszymi warsztatami!

 

Na warsztatach kulinarnych Steaks&More „Stek, pasta i wino” przekonasz się, że przyrządzenie steka nie jest tak trudne, jak się wydaje. Najważniejszy jest produkt – wysokiej jakości wołowina ras mięsnych, sezonowana. I z takim właśnie produktem będziesz mieć do czynienia.
Oprócz umiejętności jak przygotować steka, z naszych warsztatów kulinarnych wyniesiesz też dużo wiedzy o stekach. M.in. dowiesz się:

  • czym charakteryzuje się smaczna wołowina na steki
  • co to jest sezonowanie mięsa wołowego i dlaczego jest tak istotne
  • z jakich części wołowiny można robić steki
  • jak uzyskać odpowiedni stopień wysmażenia steka

Do tego nauczysz się perfekcyjnie przyrządzać włoskie pasty oraz poznasz wiele użytecznych pro-tipów i porad prowadzącego warsztaty chefa Krisa, które uczynią Twoje gotowanie jeszcze przyjemniejszym, łatwiejszym i bardziej przewidywalnym.

Podczas warsztatu „Stek, pasta i wino” uczestnicy przygotowują przystawkę, danie główne oraz deser. Do tego pić będą wyborne włoskie wina.

 

Warsztat odbędzie się w sobotę 20 kwietnia 2024 r.

Godziny trwania warsztatu: 16:00 – 20:00

Miejsce: Studio kulinarne Małe Przyjemności, ulica Dzielna 15, 01-029 Warszawa

MENU

PRZYSTAWKA

Carpaccio z polędwicy wołowej na różne sposoby przygotowane (m.in. z oliwą truflową, z jajkiem, z balsamico…)

DANIE GŁÓWNE

Stek Fiorentina – stek po florencku, zwany też bistecca alla fiorentina: sezonowany na sucho stek (rasa Black Angus) z polędwicy i rostbefu, czyli stek T-Bone z kością w kształcie litery T pomiędzy polędwicą i rostbefem

Pasta al Limone – makaron z obłędną cytrynową emulsją. Pasta lekka i orzeźwiająca, idealnie komponuje się z cięższym stekiem. Kultowe danie Włochów z okolic Neapolu.
UWAGA Chef Kris obali mity dotyczące przyrządzania past oraz zdradzi tajniki przygotowania emulsji (sosów) do makaronów.

Sałata z włoskim winegretem

DESER

Krem z mascarpone z włoskimi ciasteczkami Abbracci i świeżymi owocami

WINA: GRILLO CLASSIC D.O.C. SICILIA, NERO D’AVOLA CLASSIC D.O.C. SICILIA

390 

Cena za całość: 390 zł

Na stanie

Charakterystyka

Prowadzący warsztaty Chef Kris – szef kuchni, współzałożyciel warszawskiej restauracji amerykańskiej Boys Meat Girls oraz CEO firmy Steaks&More, który przez 28 lat mieszkał w USA (Arizona), pokaże Ci najprostszy sposób na przyrządzenie steka we własnej kuchni. Kris zdradzi też wiele użytecznych pro-tipów i porad, które uczynią Twoje gotowanie jeszcze przyjemniejszym, łatwiejszym i bardziej przewidywalnym.

Ważne informacje:

  • każdy uczestnik przygotowuje każde danie z menu
  • wszyscy gotujemy w tym samym czasie
  • gotujemy dwójkami (spokojnie możesz przyjść w pojedynkę, na pewno znajdzie się ktoś do pary!)

Podczas warsztatu będziemy degustować wina, dlatego radzimy przyjechać komunikacją miejską lub taxi. Polecamy wziąć ze sobą pojemniki na ewentualne jedzenie, którego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

GWARANTOWANY PREZENT – każdy uczestnik po warsztacie otrzyma zniżkę na wszystkie zakupy w sklepie steaksandmore.pl

Ważne informacje

Przesyłki pakujemy w specjalistyczne termo-boxy z wkładami chłodzącymi, co gwarantuje bezpieczne warunki przechowywania do 48h podczas procesu dostawy – gdy wysyłamy kurierem UPS lub w kartony – gdy wysyłamy kurierem DPD Food w warunkach kontrolowanych (chłodnia).

Zamówienia realizujemy w ciągu 24 godzin, maksymalnie do 3 dni roboczych. Realizacja dostawy max. do 48 godzin od zrealizowanego zamówienia.

Wszelkie uwagi do zamówienia, włącznie z preferowaną datą dostawy, można zamieścić w rubryce na informacje dodatkowe widocznej podczas procesu składania zamówienia.